Der sker noget i Aalborg for tiden
Aalborg rykker for tiden. Danmarks fjerde største by er populær for unge såvel som gamle, og er lige landet i top ti på New York Times’ liste over ”52 Places to Go in 2019”.
De mange forskellige historiske bydele har været gennem en række byfornyelser og renovering. En af de sidste bydele i Aalborg, der nu nyder godt af en udvikling, er Vestbyen.
Vestbyen har omtrent 14.000 indbyggere, og omfatter et område geografisk afgrænset af Vestre Fjordvej, Annebergvej, Vesterbro og Limfjorden. Desuden regnes øen Egholm som en del af Vestbyen.
Vestbyen er Aalborgs gamle arbejderkvarter med sin helt egen identitet. Vestbyen rummer i dag mange forskellige boligtyper, og har en lang række faciliteter som gør området populært, herunder gode arbejdspladser, skoler og andre uddannelsesinstitutioner, bibliotek, fritids- og kulturfaciliteter, sygehus, en togstation, gode lokale shopping muligheder - og selvfølgelig de mange rekreative områder helt ud til Limfjorden.
Udviklingen i Vestbyen har indtil for nylig stået relativt stille, hvorfor området i dag har sit karakteristiske, nedslidte, umoderne og rå look. Det kommer til at ændre sig, blandt andet i forbindelse med, at Vestbyen blev indstillet til den internationale arkitekturkonkurrence, EUROPAN12. Det vindende bud har til hensigt at sætte fokus på fire steder, ”der kan fungere som ’lokkemad’ til at få borgerne involveret i byudviklingen, idet der er steder, der skiller sig ud og derfor vil kunne skabe nye kollektive identiteter og minder.” Det drejer sig specifikt om området ved Skudehavnen, Portland Park, Aalborg Universitetshospital Nord samt industrikomplekset omkring De Danske Spritfabrikker.
Så hvorfor er Vestbyen blevet et populært sted at bo? Her er en kort guide til Vestbyen.
Vestbyen og de nærtliggende kvarterer vrimler med spændende spisesteder og cafeer, hvilket måske forklarer hvorfor Aalborgensere kalder deres by for Nordens Paris. Café Ulla Therkelsen, London, i folkemunde kaldet ”Ulla T”, ligger på Kastetvej, og er et af de mere velkendte morgenmad- og brunchsteder i byen, der serverer alt fra morgenkomplet til burgere og cocktails. Cafeen er lige så populær som brunchsted, som stedet, hvor man går hen for en drink eller to senere på aftenen.
Vestbyen har hele to street food markeder, der byder på alt fra asiatiske, sydeuropæiske, afrikanske og australske til skandinaviske retter.
Aalborg Street Food – The Lighthouse ligger med udsigt til Skudehavnen og kan prale af 16 forskellige køkkener, der alle serverer street food af høj kvalitet til rimelige priser – alle deres køkkener har eksempelvis en ret til kun 50 kr. På hjørnet af Strandvejen og C. A. Olesens Gade finder man Box Town Experience Market, som er det seneste skud på Aalborgs street food stamme. Her er der fokus på kombinationen af lokal økologisk mad og globale smagsvarianter, alle serveret fra køkkencontainere og madvogne.
Hvis man er mere til fast food af både den sunde og den ”mindre sunde” slags, skal man slå et smut forbi Reberbansgade i den sydlige ende af Vestbyen. Her ligger spisestederne side om side, og Reberbansgade byder på et bredt udvalg af pizza, sandwich, sushi, kinesisk, thai, bland selv-slik, isbar, falafel, pita – og meget mere.
Og så ligger Vestbyen også en kort afstand fra Aalborgs - måske Danmarks - mest kendte gade, - Jomfru Ane Gade. ”Gaden”, som den kendes lokalt, består udelukkende af 20 restauranter, diskoteker og værtshuse, og er særdeles populær blandt Aalborgensere og turister for sit rige natteliv.
Vestbyen kan bryste sig af et overraskende koncentreret, og varieret, udvalg af kulturelle oplevelser. Sport, friluftsliv, kulturhistoriske monumenter, kolonihaveforeninger, skæve og anderledes beboelsesformer - og selvfølgelig alt, hvad Aalborg ellers kan byde på, indenfor overskuelig gåafstand.
Vestbyen er hjemsted for to Aalborgensiske fodblodklubber, - AaB, som ligger i superligaen, og spiller på Portland Park, samt Aalborg Freja, der konkurrerer i Jyllandsserien, og kalder Ny Freja Park for hjemmebane.
Haraldslund vand- og kulturhus på Kastetvej er et af Vestbyens – og Aalborgs – mest populære samlingssteder, og bruges hyppigt af de lokale. Haraldslund har svømmehal, motionscenter, bibliotek, udstillinger og mødelokaler for byens borgere.
Aalborg Tennisklub strækker sig tilbage til 1893, og blev i 2017 kåret til Årets Tennisklub i Danmark af Dansk Tennis Forbund.
Desuden tilbyder Vestbyen en række fitnesscentre, et klatrecenter og selvfølgelig adgang til Limfjorden og alle tænkbare former for vandaktiviteter.
Og lige når det gælder havet leverer Vestbyen også. Vestre Bådehavn og Skudehavnen, kollektivt kendt som Aalborg Lystbådehavn, ligger side om side ud til Limfjorden, ved Vestbyens nordlige del. De to havneanlæg indeholder flere restauranter og cafeer, og er fulde af liv i sommermånederne. Med 400 bådpladser er lystbådehavnen en populær destination for sejlende turister.
Vestre Fjordpark, tidligere Friluftsbadet, er et stort rekreativt område med masser af muligheder for natur- og vandsportselskere hele året rundt. De 165.000 m² er delt op i flere områder, der blandt andet rummer badeområde, udspringsbassin, kajak- og kanosejlads, græsarealer og skønne omgivelser. Et hit med Aalborgensere, især i de varme sommermåneder.
Vest for Skudehavnen ligger Springeren - Maritimt Oplevelsescenter, der byder på sjov og læring for alle aldre hele året rundt. Udover den danske ubåd, der har givet centeret sit navn, kan man også besøge Aalborg Miniby og opleve mange andre maritime og historiske udstillinger og aktiviteter.
Aalborgs ikoniske spritfabrik blev opført i 1931 på området mellem C.A. Olesens Gade og Strandvejen. Produktionen ophørte i 2015 og flyttede til Norge. Siden da, er knapt to milliarder kroner blevet øremærket til at omdanne området til en ny bydel med fokus på kunst og kultur. De knapt 47.000 m² skal huse et mikrodestilleri, en torvehal med street food marked, et hotel, et chokoladeoplevelsescenter, flere designbutikker og boliger. ”Spritten” vil også få verdens største kunstværk i glas, ”Cloud City”, udført af den argentinske kunstner Tomás Saraceno til en pris af 100 millioner kroner. Endvidere er der ambitioner om at flytte Aalborg Teater til Spritten, og Art Center MonAA skal leve i en af de tidligere industribygninger.
Aalborg Vestby har også sin skæve og anderledes beboelsesform. Fjordbyen er et hyggeligt, unikt lille samfund med specielle huse, der ligger vest for Springeren. Fjordbyen begyndte livet tilbage i 1930’erne som en fiskerklynge, hvor byens småkårsfolk supplerede deres husholdning med fritidsfiskeri – især i tider med høj arbejdsløshed. Siden 1930’erne er Fjordbyen blevet flyttet flere gange, senest i 1980 for at gøre plads til Springeren. Fjordbyen har formået at bevare sit særprægede udseende og sin demografi, med størstedelen af indbyggerne havende relationer til havet eller Limfjorden, som for eksempel søfolk, fiskere, værftsarbejdere, havnearbejdere, stilladsarbejdere, boreplatformsarbejdere og rejsemontører. Området bærer stadig væk præg af at ligge lidt udenfor Aalborgs samfund, og består af selvbyggede redskabsskure og små huse, kendt som sildekassehuse, der hver især afspejler deres ejere. Fjordbyen er et populært sted at besøge, især i weekender, for folk der kan lide den hyggelige unikke stemning, og Kulturcenteret i Fjordbyen er et vellidt stop for en øl eller to.
Vestbyen har gode transportforbindelser, både lokalt og nationalt. Aalborg Vestby Station ligger mellem Aalborg Station til syd (med InterCity forbindelse), og Lindholm Station i Nørresundby på den anden side af Limfjorden. Området er også godt dækket af lokale og regionale buslinjer.
Aalborg Kommune undersøger i øjeblikket muligheden for at introducere en PlusBus løsning til byen, der vil køre ruten mellem Vestbyen, midtbyen og det nye sygehus i Aalborg Øst. Dermed kan området blive et knudepunkt i Aalborgs kollektive trafik.
Aalborg Lufthavn har flere direkte ruter til destinationer i Nordeuropa og servicerer omkring 900.000 indenrigspassagerer årligt. Op til 40% af rejsende fra Aalborg Lufthavn flyver udenlands. Rejsetiden mellem Aalborg og København er knapt fem timer med tog og under en time med fly. I 2019 forventes Aalborg Lufthavn at åbne for en togstation med direkte forbindelse til blandt andet Vestby Station. Aalborg Lufthavn har også 5.500 gratis parkeringspladser.
Desuden har Vestbyen gode parkeringsmuligheder, takket være C.W. Obel Ejendommes P-HUS på Badehusvej. P-huset kan rumme 376 biler og ligger i bekvem gåafstand fra det centrale Aalborg.
Aalborg undergår en transformation fra industriby til vidensby og det afspejles i byens utallige uddannelsesinstitutioner. Vestbyen er særdeles godt serviceret når det gælder læring. Aalborg Handelsskole blev grundlagt i 1875 i hjertet af Vestbyen, efterfulgt af blandt andet Aalborg Katedralskole, VUC Nordjylland, Aalborg Sportshøjskole og Aalborg Universitetshospital Nord. Aalborg Universitet har en afdeling for førsteårsstuderende på Badehusvej. Vestbyen har også tre skoler - den kommunale Vesterkærets Skole samt de to privatskoler Sct. Mariæ Skole og Klostermarkskolen. FOKUS Folkeoplysning tilbyder aftenskole, daghøjskole samt en café, der drives at hjælpe unge mennesker, der står udenfor arbejdsmarkedet, med at udvikle deres kompetencer og selvtillid.
Desuden er det større Aalborg område betjent med indtil flere uddannelsesinstitutioner som Aalborg universitet, SOSU nord, Folkeuniversitetet i Nordjylland, Aalborg Produktionsskole og Voksenskolen for Undervisning og Kommunikation.
De største arbejdspladser i Aalborg er Aalborg Kommune, Aalborg Universitetshospital, Aalborg Universitet, Siemens Wind Power, Telenor, Spar Nord Bank, KMD og University College Nordjylland. Ifølge tal fra Aalborg Kommune, findes der omtrent 104.000 private og offentlige arbejdspladser, fordelt over ca. 10.000 virksomheder - et tal der estimeret stiger med 500 virksomheder om året, enten som nyetablerede eller som resultat af tilflytning. Kommunen tilbyder desuden rådgivning og hjælp til iværksættere.
C.W. Obel har en lang historie tæt forbundet med Aalborg. Det var her den første C. W. Obel tobaksfabrik blev opført, på det område der i dag er kendt som C. W. Obels Plads. Fodboldklubben Aalborg Freja blev grundet i 1912 af en 16-årig cigarmagerlærling fra C.W. Obel, da han var en af få, der havde sin egen fodbold.
Det er mange år siden C. W. Obel sidst producerede tobaksvarer i Aalborg, men C. W. Obel Ejendomme er stadig væk aktiv i byens udvikling, både når det gælder udvikling af erhvervsejendomme såvel som boliger. AstaHus – på hjørnet af Strandvejen og Badehusvej i Vestbyen – er under opførelse og åbner op for udlejning fra primo 2020. AstaHus vil bestå af 118 attraktive familieboliger. Projektet er igangsat i forlængelse af vedtagelsen af en ny lokalplan for området, der vil sikre en god transformation af Vestbyen. Ifølge Torben Black, adm. direktør i C.W. Obel Ejendomme, er Aalborg midt i ”en meget spændende udvikling med fortsat befolkningstilvækst og stor efterspørgsel efter moderne og attraktive familieboliger. Med investeringen centralt i Aalborg får vi udvidet vores aktiviteter i Aalborg til at omfatte både erhvervs- og boligejendomme.”
Læs mere om AstaHus her.