Det kræver mange ressourcer at nedkøle en stor ejendom, men bygninger tæt på vandet har den fordel, at man kan gøre brug af havvandskøling. Det gælder eksempelvis vores ejendom Langebrogade 3, som ligger ved Københavns havnefront.
Med havvandskøling kan vi med naturens egne ressourcer nedkøle en bygning og dermed nedsætte en ejendoms CO₂-forbrug store dele af året. Det er en ideel løsning, som både sænker omkostninger og skåner miljøet.
Havvandskøling fungerer således på Langebrogade 3, at der transporteres vand fra Københavns kanal til et køleanlæg i ejendommen. Herfra kan havvandet køle bygningen ned og store dele af året erstatte maskindreven nedkøling. Og det medfører store energibesparelser. Energi- og installationschef hos C.W. Obel Ejendomme, Lars Henriksen, forklarer:
“Der er store besparelser i det, da det kræver tre gange så meget at køle en bygning ned som at varme den op. Det vil sige, at maskinerne skal køre hårdere. Energien til en kølemaskine er jo ekstrem i elforbrug, fordi at den skal bruge meget energi på at køle ned. Så har man jo en fordel ved at ligge ved havnefronten, så man kan bruge havvandskøl til en energisparende nedkøling.”
Havvandskøl fungerer efter hensigten, så længe vandet er 8 grader eller under, hvilket heldigvis er store dele af året. Vandet hentes nemlig fra bunden af havet, hvor der er væsentligt koldere end på havoverfladen. Når temperaturen i havet stiger til over 8 grader, er effekten af havvandskøl ikke nok, og så tager kølemaskiner over.
Hos C.W. Obel Ejendomme har vi stort fokus på at bruge så bæredygtige metoder som muligt. Derfor ser vi havvandskøl som en vigtig grøn løsning, der i løbet af et år kan være med til at holde en bygnings CO₂-forbrug på et minimum. Lars Henriksen mener ikke, at fordelene ved havvanskøl er til at overse:
“Det sparer både på strøm og CO₂, fordi der kun er én pumpe der kører i stedet for en kølemaskine. Vi når faktisk helt hen til maj måned, før at vi skal starte op for kølemaskinen igen, så vi kører i hvert fald uden kølemaskine trekvart dele af året. Så store dele af året er nedkølingen af ejendommen næsten CO₂-neutral.“