Badehusvej 5 (24).jpg

Tobaksfabrikken på Badehusvej – Kontorlejemål midt i Aalborgs erhvervshistorie

Kontorlokalerne i den gamle tobaksfabrik, hvor C.W. Obel-koncernen i sin tid voksede sig stor, er i dag et af Aalborgs vægtigste industriminder. Indrettet som moderne erhvervslejemål har kunderne på Badehusvej en fod plantet i historien og en anden på vej ind i fremtiden, for Vestbyen i Aalborg står overfor store omvæltninger.

12. november 2013 - Af Camilla Andreasen


Lejemålene i C.W. Obels tidligere tobaksfabrik emmer af fortidens foretagsomhed. Som kunde på adressen på Badehusvej er man sikret kontorlokaler med historisk betydning, hvis mure engang udgjorde rammen for en Nordjyllands mest bemærkelsesværdige, industrielle landvindinger. De tidligere fabriksbygninger udgør C.W. Obel-koncernens arnested, der med sin velbevarede arkitektur fortæller et væsentlig kapitel i den danske industrihistorie, imens et nyt netop er ved at blive skrevet.

Med plads i det ældre brokvarter i Vestbyen i Aalborg er C.W. Obel Ejendommes erhvervslejemål på Badehusvej centralt placeret mellem Aalborg havnefront, Aalborg Vestby Station og Aalborgs centrale bymidte, så både transport og byliv er inden for gåafstand. For kunderne er de unikke bygninger blevet nyttige kontorlejemål, hvor man har skiftet industriproduktionen ud med viden og lokalpolitik.

Erhvervslejemål i Aalborgs vægtigste industriminde

Kontorlejemålene har deres helt egen historie. Da flere brande havde hærget C.W. Obels tidligere fabriksgrund, valgte man i 1898 at anlægge en ny fabrik på grunden ved Badehusvej. Bygningen blev opført efter tegninger af ingeniør Axel Hermansen, der konstruerede en treetagersejendom bygget op omkring en central gårdsplads. Allerede tilbage i 1870'erne var C.W. Obel den største tobaksfabrikant i Nordeuropa, så byggeplanerne måtte tænkes i stort format fra begyndelsen. Da tobaksproduktionen senere stod på sit højeste i 1950'erne, var fabriksbygningen på Badehusvej arbejdsplads for ca. 60 % af Aalborgs arbejdsstyrke inden for nærings- og nydelsesmiddelbranchen, og sådan blev ejendommen et afgørende kraftfelt for Aalborgs udvikling henover flere årtier. Fabriksbygninger udgjorde rammen for C.W. Obels tobaksproduktion frem til 1970'erne, hvor de blev omlagt til kontorlejemål og har fungeret sådan lige siden.

Gennem de sidste hundrede år er nye tilbygninger jævnligt blevet tilføjet det store kompleks i takt med C.W. Obel fabrikkens nye pladskrav, og i dag kommer disse udvidelser erhvervsejendommens kunder til gode. Hovedbygningen for kontorlejemålene står fornemt med gule teglsten, der brydes af vandrette bånd i røde sten. Vi har bevaret de oprindelige, rundbuede vinduer, så lejemålene udadtil fortsat bringer minder om industriens driftige år. Men indadtil har erhvervslejemålene gennemgået en omfattende tilpasning, så de først og fremmest imødekommer kundernes behov for moderne kontorlokaler. Blandt ejendommens nuværende kunder tælles både Aalborg Kommune, Retterne i Aalborg samt store dele af Aalborg Universitet. Som en del af lejekomplekset indgår også de nyere erhvervsejendomme i funkis-stil på den modsatte side af Badehusvej, så grunden samlet favner 30.000 m². Hertil kommer også C.W. Obels P-hus på den modsatte side af vejen, der sikre lejernes medarbejdere gode parkeringsvilkår i en flot og moderne bygning.

Fortsat rivende udvikling for Vestbyens lejere

Med historien i ryggen står kontorlokalerne i Aalborg overfor nye omvæltninger. Aalborg Kommune har i 2013 skrevet området op som emne i den europæiske arkitektkonkurrence EUROPAN12, der vil sætte fokus på Vestbyens uudnyttede potentialer. De deltagende arkitekter skal konkurrere om nye strategier, der kan videreføre bydelen som et moderne og bæredygtigt kvarter centralt placeret i Aalborg. For lejerne på Badehusvej kommer det til at betyde, at man i de kommende år kan se frem til fornyet aktivitet og spændende byudviklingsprojekter.

I kraft af sin store betydning for Aalborgs erhvervsliv emmer erhvervslejemålene på Badehusvej af fortidens foretagsomhed, der stadig kan overraske og inspirere de nuværende lejere. Erhvervsejendommens imponerende historie har også modtaget anerkendelse fra Kulturstyrelsen, der har sat C.W. Obels gamle tobaksfabrik på kortet over industriminder, som fortjener en særlig plads i historien om den regionale udvikling.

Vi har søgt at bevare den foretagsomme ånd omkring adresserne på Badehusvej, så vores kunder har en historie at bygge videre på - se mere om vores ejendomme her.