Badehusvej 5 (10).jpg

Håndværket fra C.W. Obel trives i Cigarmagernes Klub

Da C.W. Obels tobaksfabrik var én af de største arbejdspladser i Aalborg, rullede cigarmagerne omhyggeligt cigarerne i hånden. I dag mødes de forhenværende kollegaer i Cigarmagernes Klub for at holde håndværket ved lige – og dele de lystige historier fra Badehusvej i Aalborg.

22. april 2014 - Af Camilla Andreasen


Det traditionsrige håndværk sidder stadig i fingrene på de gamle cigarmagere fra C.W. Obels tobaksfabrik, når de i dag mødes over cigarvikler og dækblade. I Cigarmagernes Klub har kunsten at rulle en god cigar samlet forhenværende kollegaer, som i mere end 10 år har mødtes og genopfrisket minder fra Badehusvej. Med sin rødder tilbage i 1787 har den gamle tobaksfabrik været arnested for en lang række traditioner, og det husker man blandt de tidligere medarbejdere.

Som cigarmager nød man en høj status på C.W. Obel, for selvom arbejdet var på akkord, tilhørte cigarmagerne én af de bedst betalte håndværksgrupper i byen. Med fremgangen for C.W. Obels tobaksfabrik havde Aalborg udviklet sig til en stærk industriby op gennem det 20. århundrede, og det var noget, der skabte sammenhold på arbejdspladsen. Omkring ti mandsborde sad cigarmagerne dagligt i cigarmagerværkstedet på tredje sal, hvor bramfrie diskussioner og hyrede højtoplæsere satte sit præg på arbejdsdagen. I dag husker cigarmagerne stadig den hårde tone og de talrige øgenavne fra dengang, hvor venskaberne etablerede sig på fabrikken på Badehusvej.

Men da C.W. Obel uundgåeligt overgik til maskinel cigarproduktion i 1966, blev cigarmagerne spredt for alle vinde. Først i 2001, da Aalborg Historiske Museum slog dørene op for en ny permanent udstilling om cigarværkestedet på C.W. Obels tobaksfabrik, fik de forhenværende cigarmagere lejlighed for et kærkomment gensyn med tidligere kollegaer og deres fælles håndværk. Museet havde indbudt alle med forbindelse til den gamle fabriks storhedstid, og det skulle blive startskuddet for at stifte Cigarmagernes Klub den 22. maj 2002.

I dag tæller klubben 33 medlemmer, der siden har holdt både 10-års jubilæum og været på studietur til Cuba. Cigarmagerne fra C.W. Obel er ofte ud for at demonstrere deres sjældne håndværk, og enkelte klubmedlemmer har sågar slået sig på tobaksdyrkning for at sikre sig den ordentlige kvalitetstobak.

Er du også interesseret i at tage del i Aalborg særegne historie? Læs mere om de spændende muligheder for erhvervslivet i dag og se ledige lejemål i Aalborg her.